bisi59

Vastuullista sananvapautta!

Kaikille teille, jotka peräänkuulutatte vasuullista sananvapautta, katsokaa YLE Teema:

Taistelu rotuerottelua vastaan

”Jos kuolemme, niin kuolemme.”

Vuonna 1961 joukko mustia ja valkoisia lähti USA:n syvään etelään osoittamaan mieltä rotuerottelua vastaan. Yhdessä matkustaen he asettivat itsensä hengenvaaraan.

Ku Klux Klanin ja poliisin väkivallasta huolimatta mielenosoittajat jatkoivat henkensä uhalla. Maailma seurasi matkaa, eikä Kennedyn Valkoinen talo voinut jäädä puolueettomaksi.

Kaksiosainen dokumentti Freedom Riders eli Taistelu rotuerottelua vastaan kertoo 50 vuotta sitten käydyn kansalaisoikeustaistelun tarina

http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/vapausajelijat

Nämä vastuuttomat huligaanit, matkustamalla yhdessä, valkoiset ja värilliset, loukkasivat syvästi Yhdysvaltoiden eletelän suuren valkoisen väestön valtaenemmistön tunteita. Jopa niin että näiden huligaanien kimppuun käytiin väkivalloin.

Kaikki te, jotka peräänkuulutatte vastuullista sananvapautta, miettikää ankarasti näkemystänne, ja katsokaa peiliin. Voitte yllättyä mikä sieltä katsoo vastaan.

-Rauhaa kaikkille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Susanna Kinnunen

Selitähän vielä, mitä tarkoitat.

Mitä sananvapautta liittyy tähän yhdessä matkustamiseen ja miten se oli vastuutonta?

Toki kyseessä oli provokaatio, joka kyllä paljasti missä mennään rotuerottelun saralla. Kuten eräs Youtube-video on provokaatio, joka näyttää missä mennään.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve Susanna,

Sarkasmia, ystävä, sarkasmia.

-Peace

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Niin se on. Ilman sananvapautta noiden mielenosoittajien vaarallinen matka ei olisi onnistunut. Yhdysvaltain laajennettu sananvapaus oli lopulta se suoja, joka kaikkien oikeusjuttujen jälkeen takasi voiton.

Sananvapaus on kaikkien muiden vapauksien äiti!

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Perustuslaillisista oikeuksista tuolloin kamppailtiin, mutta ensisijaisesti yhdenvertaisuudesta. Taustalla oli useita Yhdysvaltain korkeimman oikeuden ratkaisuja, joiden pitävyyttä kokeiltiin. Sinänsä on kyllä aika hurjaa, että ihmiset, joilla on ollut kyseisen valtion korkeimman tuomioistuimen tuki takanaan, ovat joutuneet panemaan jopa henkensä alttiiksi toimiessaan luvallisin tavoin.
http://www.law.cornell.edu/supct/html/historics/US...
http://www.enotes.com/boynton-v-virginia-reference...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Heli Hämäläinen

Yhdysvallat on taas taantumassa uskonnollisen tapaoikeuden harjoittajaksi:

http://www.advocate.com/politics/transgender/2012/...

Esimerkiksi minulla ei ollut pyllyyn poltettua nimeä kun synnyin. Kyllä sen nimen antoivat vanhempani.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Oletan tuon menevän nurin liittovaltion tuomioistuimessa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Heli Hämäläinen

Ei tämä juttu nouse sinne. Eikä kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskeva YK:n yleissopimus ole voimassa omana oikeuslähteenään Yhdysvalloissa, koska USA:n tekemä varauma sovittaa sopimuksen soveltamisen maan perustuslain ja sen lisäysten mukaiseksi eikä siten tarjoa erillistä valitustietä. Näin ollen hallinnolliset asiat ratkaistaan puhtaasti maan sisäisen työnjaon mukaan. Tässä on kaavio Oklahoman valtion oikeusjärjestyksestä.

http://www.oscn.net/oscn/schome/appellate.htm

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ensiksi linkitetyssä jutussa kirjoitetaan muun muassa:
"Harvey’s attorneys told the Oklahoma Court of Civil Appeals the judge was wrong to reject the name change because there was no evidence Harvey had a fraudulent purpose. They also argued the judge abused his discretion and violated Harvey’s due process, equal protection and First Amendment rights."

Oikeuslaitoslinkissä puolestaan todetaan muun muassa näin:
"In making its decisions, the Oklahoma Supreme Court interprets both the State and Federal Constitutions. If the question presented is one purely of state law, the Oklahoma Supreme Court is the final arbiter. An opinion of the Oklahoma Supreme Court, based on the Oklahoma Constitution, affording greater rights than those preserved by the United States Constitution may not be overturned by the United States Supreme Court."

Eli jos on kysymys liittovaltion perustuslaillisten oikeuksien rajoittamisesta, asia ei jää Oklahomaan valittajan niin halutessa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #1

Liittovaltion oikeuskäytännöstä ei taida löytyä tähän soveltuvaa prejudikaattia. Tämä on siksi hankala tapaus. Jos sellainen löytyisi, tapaoikeusjärjestelmässä sitä pitäisi käyttää Stare Decisis -periaatteen mukaisesti. Perustuslain tulkinta kun perustuu siellä tapaoikeuteen. Yhtä hyvin voidaan sanoa ettei miehillä ole tapana käyttää naisen nimiä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #2

Kyllä Oklahomasta on ennenkin noussut juttuja liittovaltion tasolle.
http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/0...
http://www.ca10.uscourts.gov/opinions/10/10-6273.pdf

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #3

Yhdysvallat on johdonmukaisesti estänyt ulkomaisen lainsäädännön soveltamisen alueellaan. Tämä on nähtävissä mm. kansalais- ja poliittisten oikeuksien sopimuksen varaumissa. Siksi Sharian kieltäminen ei ole mielekästä, koska se ei ole USA:ssa koskaan lakia.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #4

Liittovaltion korkein oikeus nähnee asian uskonnonvapauskysymyksenä kuten teki alempi liittovaltion valitustuomioistuin.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #5

Nimenomaan uskonnonvapautena siltä osin kuin the Bill of Rights sen tuntee, eli ei Sharian omilla säännöillä. Toki jokaisella on oikeus noudattaa elämässään uskonnollisia määräyksiä, kävellä ruudullisella kadulla shakkipelin sääntöjen mukaan tai välttää Helsingissä liikkuessa Monopolipelin vankilaruutua. Mutta se ei perusta yksilöille muita oikeuksia eikä lakkauta niitä.

Toimituksen poiminnat